Mätsäilyä Pirkkalassa 5.7.

Mätsäritunnelmaa Pirkkalassa 5.7.2015. BIS-kehä menossa.
En ole käynyt Match Showssa kuin kerran aikaisemmin Hipsun kanssa reilu pari vuotta sitten. Se ensimmäinen kerta oli hyvin hämäävä. Yhtään en tiennyt mitä siellä pitää tehdä ja milloin. Pikkuhiljaa selvisi, että kehään mennään pareittain ja toinen saa sinisen ja toinen punaisen nauhan. Siihen tietämykseen sitten kokemukseni rajoittuikin. Hipsu sai sinisen nauhan ja hetken aikaa pyörittyäni paikalla totesin, että tää oli sitten varmaan meidän osalta tässä ja lähdettiin kotiin. Vasta myöhemmin selvisi hieman tarkemmin tämä mätsärin syvin olemus.

Hipsu kehiensä jälkeen kauneusunilla.
Nyt parin vuoden jälkeen ensimmäisestä mätsäristä ja hieman sivistyneempinä tämänkin asian tiimoilta me Hipsun kanssa osallistuttiin uudelleen mätsäriin 5.7.2015. Figu's Match Show Pirkkalassa järjestettiin Figu's Stablella eli hevostallilla. Ilma oli lämmin mutta koirien kannalta mukavasti puolipilvinen. Mukava oli käydä pitkästä aikaa tuoksuttelemassa hepantuoksua ja Hipsukin näki ensimmäisen kerran elämässään hevosen. Tuoksu tallissa taisi koiruutta hieman jännittää, kun piti haukkua hieman epävarmuuttaan tallin hämäryydessä. Buffetin antimet oli hyviä ja kohtuuhintaisia. Taidettiin ostaa melko monta vohvelia kun tuoksuivat niin vastustamattoman hyviltä ja olivat vastapaistettuja. Nam. Arpajaisistakin tuli hyviä voittoja, joista kaikille löytyy käyttöä. Poniratsastamaankin Helmi pääsi, mikä kruunasi tytön päivän lopullisesti.

Tässä kisassa oli luokkia pienille ja isoille pennuille, nuorille, pienille ja isoille aikuisille, veteraaneille, junior handlereille sekä lapsille ja lelukoirille. Hipsu osallistui pieniin aikuisiin. Tuomarina toimi Niinisalon sotakoiraosaston johtaja Petteri Halme. Hän panosti tehtäväänsä loistavasti. Erityisesti pidin siitä, että hän jaksoi jokaisesta koirasta kertoa oman näkemyksensä ja perustelunsa valinnoilleen. Vaikka hän sanoikin ettei tipsut ole hänen erityisosaamisensa piirissä, oli hänen mielipiteensä mukava kuulla ja arvostin sitä kovasti vaikkei Hipsu hänen suosikkinsa ollutkaan. Kommentit olivat hyvin tutun kuuloisia ja niitähän me siellä olimme työstämässäkin. Treeniä tarvitaan vaan vielä lisää. Hirmuisesti kun ei Hipsu-neitiä tahtonut touhu kiinnostaa. Paikoillaan olisi kyllä seissyt ja tuomarin pöydällä mielellään otti vastaan silittelyt, mutta liikkuminen ei oikein napannut tälläkään kertaa. Paljon houkuttelevampi oli nurmi kentän laidalla, jossa saattoi ottaa ihanat kauneusunet. Tästä huolimatta (ja siitä syystä, että pieniä koiria oli vain neljä), Hipsu tuli sinisten kakkoseksi ja sai hienot palkinnot. Hyvää harjoitusta teki tämä sille ja  pohdinkin siinä lelukoirakisaa odotellessani, että Hipsua varmastikin kannattaisi viedä enempi näihin tapahtumiin, jotta saataisiin tuota liikettä korjattua.

Merja ja Jesse, Hipsu, Helmi ja Tassu.
Muutenkin päivässä riitti jännitystä, sillä kaverin snautseri Jesse osallistui veteraanien luokkaan. Jesse oli tosi hieno ja tulikin veteraanien punaisten kakkoseksi. Loistavaa työtä, Jesse ja Merja! Siitä pojusta ei kyllä huomaa, että mittarissa olisi jo vuosia 12. Sen verta innoissaan poika aamupäivällä lähti näyttelyyn ja kehässä kirmasi kuin nuori pentunen.




Tassu tuomarin pöydällä.
Lelukoirakisa oli varmasti se, mitä meidän seurue jännitti eniten. Helmi nimittäin osallistui ensimmäistä kertaa elämässään koiranäyttelyyn ja juuri tähän lelukoira-luokkaan. Koiraksi Helmi oli valinnut kaikkein kauneimman lelukoiransa Tassu Vuffelin. Edellisenä päivänä me pidettiin omalla pihamaalla Hipsun ja Tassun kanssa omat treenit ja Tassu sai lainata Hipsun kauneinta näyttelyhihnaa. Kyllä harjoittelu selvästi kannatti, sillä Helmi ja Tassu voittivat lelukoiraluokan. Kyllä riitti puhetta tytöllä vielä iltamyöhään asti ja heti seuraavana päivänä ruvettiin suunnittelemaan uusia mätsäriretkiä. Sellaisia, mihin Helmi voisi osallistua Hipsun kanssa. Sellainen mahdollisuus tuleekin jo tulevana torstaina Valkeakoskella, jossa match showssa on oma luokkansa lapsille ja koirille. Sinne siis seuraavaksi jos ei liikaa sada. Saatan itse ottaa Lotten mukaan.

Mikä sitten on Match Show? Se on leikkimielinen eläinnäyttely, jossa eläimiä, kuten esim. koiria tai hevosia arvostellaan lähinnä niiden ulkoisen olemuksen, käyttäytymisen ja ohjaajan ja koiran välisen vuorovaikutuksen perusteella. Rotumääritelmiin ei nojata millään tapaa vaan kyseessä on puhtaasti kauneuskilpailu. Myös sekarotuiset koirat voivat osallistua match showhun. Ainoa vaatimus on riittävän hyvä käytös ja se, että rokotukset on voimassa Kennelliiton hyväksymällä tavalla.

Luokkia voi olla monenlaisia koiranäyttelystä riippuen, esim.
  • pienet pennut: alle 12 kk ja alle 40 cm
  • isot pennut: alle 12 kk ja yli 40 cm
  • pienet aikuiset: yli 12 kk ja alle 40 cm
  • isot aikuiset: yli 12 kk ja yli 40 cm
  • veteraanit
Näiden lisäksi voi olla esim. nuorten luokkia (esim. 12-24 kk ikäisille), lapsi-koira-luokka, junior handler-luokka (10-17 vuotiaille lapsille/nuorille) ja lelukoiraluokka sekä mahdollisesti rotukohtainen oma luokkansa. Ja oikeastaan mitä vaan kilpailun järjestäjät keksivätkään.

Tuomareiden ei tarvitse myöskään olla virallisia ulkomuototuomareita vaan kuka tahansa voi oikeastaan olla tuomarina. Tietysti koirista pitää varmastikin jotain tietää jotta osaa arvioida. Myös kilpailuja voi järjestää oikeastaan kuka tahansa. Usein monet seurat ja yhdistykset järjestävät kisoja ja keräävät niillä rahaa omaan toimintaansa.

Itse kisa etenee siten, että aluksi jokaisessa luokassa koirat jaetaan pareihin ja kehään mennään pari kerrallaan. Pareista parempi saa punaisen nauhan ja toinen sinisen. Kun luokan kaikki koirat ovat olleet kehässä ja saaneet nauhansa, kaikki siniset ja punaiset kutsutaan omiin kehiinsä. Molemmista väreistä kaikki parhaat menevät loppukehään, eli Best-in-Show -kehään (yksi BIS-kehä).

Mitä koiran ja sen ohjaajan pitää sitten osata mätsärissä? Koiran pitää osata seistä nätisti paikoillaan, jotta tuomari näkee sen kokonaiskuvan. Tuomarin edessä seistään sivuttain rivissä (tai jonossa oikeastaan). Samoin koiran pitää osata kulkea nätisti hihnassa ravia, jotta tuomari näkee miten se liikkuu. Tuomari tutkii jokaisen koiran erikseen. Pienet koirat tutkitaan pöydällä ja isot maassa. Olisi hyvä, jos koira antaisi tuomarin koskea itseensä ja mm. tutkia kroppaa, korvia, silmiä ja hampaita. Tämä toimii loistavana harjoitteluna myös eläinlääkärikäyntejä varten.

Ei muuta kun kaikki mukaan treenailemaan leikkimielisissä kisoissa. Osallistumismaksut ovat yleensä kohtuullisia (yleensä alle 10 euroa/koira) ja palkinnot loistavat. Voittajat saavat mukaansa muutakin kuin ruusukkeet, varsinkin jos sponsorit on hyviä. :)


Lähteet:
Koirat.com: http://www.koirat.com/tapahtumat?ryhma=8
Wikipedia: https://fi.wikipedia.org/wiki/Match_show

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pentunäyttely kaikille roduille Tampereella 11.9.2016

Cibe Ciibert Cibelius, laulava komistus

Tiibetinspanielit ry:n Tampereen aluetoiminnan pikkujoulut 14.11.2015