Koirien ja kissojen hampaista ja niiden hoidosta

Monesti olen pohtinut koiruleitteni ja kissojenikin hampaita. Yleensä ne ovat asioita, joita eläimet eivät mielellään antaisi katsoa ja joiden terveydestä muutenkaan ei tunnuta olevan ikinä liian kiinnostuneita. Omat hampaansa me kaikki ihmiset huollamme ja pesemme, mutta lemmikkien suu yleensä unohtuu. Koirilla ja kissoillakin suun hyvinvointi on ihan yhtä tärkeää kuin meidän ihmistenkin suun hyvinvointi.

Koirilla ja kissoilla on leikkaavat hampaat eikä niissä käytännössä ole purupintoja kuten meillä ihmisillä on. Niiden hampaat on tarkoitettu saaliin palosteluun nieltäväksi sopivan kokoisiin paloihin. Ne eivät siis jauha ruokaansa suussaan kuten me ihmiset teemme, vaan nielevät ruokansa paloina. Tämä tavallaan helpottaa hampaiden hoitoa, mutta tuo siihen myös omia haasteitaan.

Kissojen ja koirien hammasvaivoista

Kissojen ja koirien suuvaivat ovat pitkälti hyvin samankaltaisia. Jostain syystä olen käynyt viime aikoina enemmän kuuntelemassa terveystietoa kissoista kun koirista, joten materiaalini painottuu kissojen hammasvaivoihin. Samat perusongelmat on kuitenkin molemmilla lajeilla ja myös hoitokeinot ovat hyvin samankaltaiset.

Hammassairauksien oireista oli puhetta reilu vuosi sitten Pirokin kesäkokouksessa Tampereella 3.8.2013.  Siellä ELL Eeva-Liisa Lindqvist luetteli kissan hammassairauksien oireita seuraavasti:
  • Pahan hajuinen hengitys
  • Ikenien punotus
  • Verinen tai märkäinen vuoto suusta, kuolaaminen
  • Huulien tulehdus
  • Nuha, pärskiminen, sierainvuoto
  • Huono ruokahalu, kipu syödessä, vaikean näköinen pureskelu
  • Suun raapiminen ja hankaaminen
  • Alakuloisuus!!
Linqvistin mukaan kissan suusairautta voi olla vaikea huomata ja usein oireet huomataan siinä vaiheessa kun suu on hoidettu ja kissan käytös muuttunut paremmaksi, esimerkiksi kun alakuloisuus katoaa ja kissa rupeaa syömään paremmin.

Erilaisia kissojen suusairauksia lueteltiin ja esiteltiin monipuolisesti ELL Jenni Eloluodon Suomen Kissaliiton Kissojen terveyspäivillä 26.4.2014 pitämässä esitelmässä kissojen hammasongelmista. Plakki ja siitä seuraava hammaskivi ovat yleisiä vaivoja niin ihmisillä kuin eläimilläkin. Mikäli hampaiden hoidosta ja plakin poistosta ei huolehdita riittävän hyvin ja riittävän usein, kovettuu plakki hammaskiveksi. Hammaskiven voi eläinlääkäri poistaa ja se tehdään nukutuksessa/rauhoitettuna. Hammaskiven poiston tarve vaihtelee eläinkohtaisesti. Meillä Leijonalta joudutaan hammaskiveä poistamaan n. kerran kahdessa vuodessa. Muilta ei vielä ole jouduttu tähän toimenpiteeseen ryhtymään.

Mikäli hammaskiveä ei poisteta/ehkäistä, voi siitä seurata ikävämpiä vaivoja, kuten ientulehdusta eli gingiviittia. Ientulehdus näkyy eläimen ikenen punoituksena. Tämän vaivan hyvä puoli on se, että tästä eläin parantuu, kun hammaskivi ja plakki poistetaan sen hampaista. Mikäli ientulehdusta ei hoideta, on seurauksena hampaan tukikudoksen tulehdus eli parodontiiti/peridontiitti mikä tarkoittaa kudostuohoa. Kissojen ja koirien hampaat eivät reikiinny samoin kuin ihmisen hampaat eikä niillä ole reikiintymistä aiheuttavaa karies-bakteeria. Parodontiitti on ehkä vielä ikävämpi sairaus, sillä sitä ei voi parantaa. Ainoastaan sen etenemistä voidaan hidastaa, mutta hoitamattomana se johtaa hampaan menetämiseen. Parodontiitti on siitä ikävä vaiva, että sitä on monesti vaikea havaita ilman röntgenkuvausta. Sekä kissoilla että koirilla ilmenee näitä kaikkia vaivoja.

Hammassyöpymät ovat yleinen ongelma kissoilla ja on sen suuvaivoista ehkä kaikkein ikävin ja kivuliain kissalle itselleen. Eloluoto sanoo, että eri tahojen tekemien arvioiden mukaan 29-67% kissoista kärsii tästä vaivasta eikä se ole sidoksissa tiettyihin kissarotuihin tms. Ongelmaa ilmenee niin kotikissoilla, kaiken rotuisilla rotukissoilla ja jopa villikissoilla.  Hammassyöpymässä kissan hammas pikkuhiljaa syöpyy pois. Ainoa hoitokeino tälle on syöpyneen hampaan poisto kirurgisesti.

Sekä kissoille että koirille tapahtuu myös erilaisia hammastraumoja, esim. murtumia. Mikäli hammas on katkennut siten, että sen ydin näkyy, pääsee ytimeen bakteereita. Tällöin on seurauksena ytimen tulehtuminen, pulpiitti. Se johtaa ytimen kuolioitumiseen ja ajan myötä aiheuttaa reaktion hampaan juureen. Pulpiitin tunnistaa yleensä hampaan väristä: hammas muuttuu harmahtavaksi/lilahtavaksi. Sekä murtuman että pulpiitin hoitoon käytetään joko hampaan poistoa tai juurihoitoa (enempi tehdään koirille kuin kissoille).

Eläinvakuutukset harvoin korvaavat koirilta tai kissoilta muita hammashoitoja kuin traumaperäisten vaivojen hoidon.

Hampaiden ennaltaehkäisevä kotihoito tärkeää!!

Hampaita voidaan hoitaa monella tapaa. Syntyneen käsitykseni mukaan parhaiten hammasvaivoilta voi välttyä harjaamalla lemmikin hampaita päivittäin. Pelkkä vesi ja hammasharja riittävät, joskin eläimille on saatavilla myös omia hammastahnoja. Tavallinen ihmisen hammasharja käy hyvin, mutta eläimille on myös erilaisia omiakin hammasharjoja olemassa. Kissoille ja koirille on omiaan, jotka ovat eri kokoisia. Tipsuille sopivat yleensä kissoille tarkoitetut harjat, koska niiden suu on yhtä pieni kun kissojen.

Mekaanista puhdistusta saadaan aikaiseksi myös antamalla koirille järsittäväksi luita tai koirien "hammastikkuja". Myös kuivaruoan voi antaa välillä kuivana, jolloin koira joutuu pureskelemaan nappulansa. Tämä tietysti edellyttää, että nappulat ovat kooltaan sellaisia, että koirien niitä täytyy pureskella ennen kuin nielaisevat. Joka tapauksessa kaikissa näissä tavoissa ideana on, että koira järsii ja käyttää hampaitaan intensiivisesti ja samalla hankaus poistaa hampaan pinnalta plakin. Periaate on siis sama kuin harjan käytössä.

Kissat harvemmin tykkäävät järsiä, mutta niiden hampaista voidaan huolehtia tarjoamalla esimerkiksi raakaa kokolihaa, jota joutuvat hampaillaan pienimään. Meillä yksi kissoista rakastaa raakaa lihaa, kaksi muuta nauttisivat ruokansa mieluummin teollisesti valmistettuna. Jälkimmäisillä on hieman enemmän hammasvaivoja kuin ensimmäisellä. Tämä lihan syönti voi olla ainakin osasyy.

Hampaiden hoitoon on myös kehitetty erityisen muotoisia kuivaruokanappuloita, jotka puhdistavat erityisen tehokkaasti koiran ja kissan hampaita. Niihin on lisätty myös aineita, jotka ehkäisevät plakin/hammaskiven muodostumista. Kokemuksesta kuitenkin tiedän, että liian pienet nappulat hotkaistaan sellaisinaan eikä silloin auta, vaikka olisivat eläinlääkäriltä ostettuja arvokkaita hammasnappuloita.  Olen yrittänyt tarjota kissoilleni hammashoitoon tarkoitettuja kuivaruokanappuloita. Ne maistuvat kyllä, mutta koska ne on suunniteltu normikokoisille kissoille, hotkaisevat nämä meidän maine coonit ne ihan sellaisenaan nielemättä. Niistä siis ei ole meillä ollut hyötyä.

Olen raa-an lihan, kuivien nappuloiden ja purutikkujen/luiden lisäksi käyttänyt hieman vaihtelevalla innolla sekä hammasharjaa että Dentisept-nimistä geelimäistä ainetta, mikä levitetään kissan tai koiran hampaisiin ja jätetään siihen. Tämän aineen pitäisi ehkäistä hammaskiven muodostumista. Hampaat kuitenkin tarkastan jokaiselta säännöllisesti. Tarkistakaa tekin! :)

Cibe iltapesulla

Lähteet

Univet-verkkosivut: http://www.univet.fi/tietopankki/koirat/lemmikkielainten-hammashoito.html (luettu 19.2.2015)

Animagi -verkkosivut: http://www.animagi.fi/yritys/uutiset/gingiviitti-ja-parodontiitti (luettu 27.2.2015)

Lindqvist, Eeva-Liisa (ELL).  Kissan hammashoito. Pirkanmaan rotukissayhdistys ry:n sääntömääräinen kesäkokous 3.8.2013, Tampere

Eloluoto, Jenni (ELL). Kissojen Hammasongelmat. Kissojen Terveyspäivä 26.4.2014, Helsinki.

Lähteitä on käytetty tekstin tuottamiseen sujuvasti sekaisin kautta tekstin omia ajatuksia lisäillen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pentunäyttely kaikille roduille Tampereella 11.9.2016

Cibe Ciibert Cibelius, laulava komistus

Tuhinaa, vikinää ja ryömintää: pennut viikon ikäisiä